Search
  • Rosa International

Kvinnokamp mot nedskärningar Internationella Kvinnodagen

Updated: Mar 5, 2020

I hela Sverige pågår dråpslag mot den offentliga vården: Från varsel på läkare och undersköterskor i Stockholm till nya massiva nedskärningar i Skåne, Västernorrland och Norrbotten. Vårdkrisen fördjupas allt mer, samtidigt som upphandlingar och uppstyckning fortsätter. Det är inte bara vården som drabbas, nedskärningarna slår mot hela den offentliga sektorn. Hyvling av tjänster, delade turer och 12-timmars-pass är närmast norm inom omsorgen. Samtidigt vittnar lärare om en katastrofal arbetsmiljö i skolan.


Det är ingen slump att det är kvinnodominerade yrken som drabbas hårdast av denna högerpolitik. På kvinnokroppars bekostnad försöker kommuner och regioner sanera sin ekonomi samtidigt som privata företag kan göra enorma vinster på vår gemensamma välfärd. Skyddade boenden är särskilt utsatta, kvinnojourerna med sin erfarenhet om mäns våld mot kvinnor trängs ut till förmån för vinsdrift. Vi kräver att januariavtalet som fördelar pengar från välfärden till RUT och till skattesänkningar åt de rika skrotas!


Kvinnokampen mot högerpolitik är global. I flera länder har lärare gått i strejk för bättre lön och arbetsvillkor. Vi står i solidaritet med kvinnorna som leder kampen mot Bolsonaros regering i Brasilien och mot militärkuppen i Bolivia. Vi står tillsammans med kvinnorna världen över som utsatts för sexuellt förtryck som i Chile där polisen använder sig av våldtäkt mot kvinnoaktivister eller som i Polen där den högerextrema regeringen har abortförbud på agendan.


Gå med Rättvisepartiet Socialisterna och Unga Socialister på

8:e marskommittéens demonstration på internationella kvinnodagen!

Söndag 8:e mars kl 13.00 på Sergels torg.

6 views0 comments